Tyvärr ett tråkigt järnhaltigt vatten ett tag till i delar av Perstorps tätort

Tyvärr ett tråkigt järnhaltigt vatten ett tag till i delar av Perstorps tätort

11 september, 2024

På Toarps vattenverk har järnfilter ett av två kopplats in i reningsprocessen under augusti 2024. De första resultaten är lovande och vattnet ut från filtret visar låga järnvärden. Efter järnfiltret ligger infiltrationsbassängen och där har järnhaltigt vatten renats i 50 år. Att få bort järnet ur sandbädden tar tid och det kan ta ett halvår innan det märks någon skillnad.

Den 19 september ska det andra filtret tas i drift. Då filtreras allt vatten från södra brunnområdet genom de båda järnfilterna. Tyvärr är det tråkiga svaret att det tar ett tag innan det märks hos dig som kund eftersom infiltrationsbassängen ska sköljas ur, och ledningar med järnutfällningar ska sköljas igenom.

Punktinsatser möjliga

Rörnätsavdelningen på NSVA gör regelbundet akuta spolningar när anmälningar kommer in och i dagsläget är problemen koncentrerade till ett område i Perstorps tätort. NSVA spolar via brandposter det kommunala ledningsnätet där vi bedömer att det har en effekt, men det löser tyvärr bara problemet på kort sikt och behöver förmodligen upprepas. Har du problem med vattenkvaliteten anmäl via vårt formulär.

En större underhållsspolning planeras under hösten.

Vi fortsätter leta bättre råvatten

NSVA letar löpande efter mer och nytt vatten som är renare än de brunnar som används idag. Att järnfilter sätts in först nu beror på att det dels varit andra akuta åtgärder som prioriterats, dels att det har varit svårt att hitta ett reningssteg som varit kostnadseffektivt.

Inget bevattningsförbud i sommar

Under sommaren har vi undvikit bevattningsförbud då vi tagit de nya reservoarvolymerna i drift på Perstorps vattenverk, samt att kommuninvånarna varit bra på att hushålla med vattnet under sommaren.

Tidigare uppdateringar kring vattenkvaliteten i Perstorps kommun

Tillbaka till nyheter