Forskningsprojekt för Tre rör ut
Tre rör ut är ett system i utveckling, därför deltar vi i många nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utvärderar vårt arbete löpande och lär oss hur vi kan optimera systemet i Oceanhamnen. Ta del av pågående och avslutad forskning och vetenskapliga artiklar som rör Tre rör ut.
Pågående projekt

ANCHOR (2023-nu)
I juni 2023 startade forskningsprojektet ”Interreg ANCHOR”, ett EU-projekt där NSVA ingår. ANCHOR är ett forskningsprojekt som ska säkra framtida samhällen mot vattenbrist genom återanvändning av renat gråvatten.
Separat behandling av källsorterat toalettavlopp från vakuumtoaletter minskar smittspridning och spridning av multiresistenta bakterier. Tre rör ut samarbetar med stadsdelar i Nederländerna, Tyskland och Belgien som redan har källsorterade avlopp. Samtidigt sprider vi kunskapen till flera kommuner i Sverige.
Projektet sträcker sig fram till 2026.
EU Interreg är ett regionalt samarbetsprogram där partners i närliggande länder arbetar tillsammans för att lösa gemensamma utmaningar. Specifikt så fick projektet stöd inom prioritetsprogrammet ”en klimatresilient Nordsjöregion” med mål att arbeta mot klimatanpassning och riskförebyggande med hjälp av ekosystembaserade tillämpningar. Projektet har en total budget på 50 miljoner kronor, varav NSVA har en budget på ca 12 miljoner med 60 procent EU-finansiering, det vill säga strax över 7 miljoner kronor i stöd.
Syftet från NSVA:s sida är bland annat att skapa en underhållsplan för vakuumnätet i Oceanhamnen samt att bygga en vattenåtervinningsanläggning där renat gråvatten ersätter dricksvatten. Läs mer om EU-projektet Interreg ANCHOR.
Förenklade underhållsråd för vakuumsystem (2025-2027)
Under sommaren 2024 genomfördes kamerainspektioner av vakuumledningarna i flera fastigheter i Oceanhamnen. Syftet var att undersöka ledningarnas skick. Resultaten, som redovisas i rapporten Execution of camera inspections at vacuum sewerage at 4 project sites (PDF), visade att det förekommer utfällningar av urinsten, så kallad scaling, i vakuumledningarna.
Med utgångspunkt i dessa resultat har NSVA, i samarbete med systemleverantören Jets, startat ett projekt för att ta fram förenklade underhållsråd. Målet är att minska risken för uppbyggnad av urinsten i vakuumsystemen och därmed bidra till en mer långsiktigt hållbar drift.
Projektet pågår mellan 2025 och 2027. De färdiga underhållsråden planeras vara klara och tillgängliga våren 2027.
Under projektets gång hålls uppföljningsmöten var sjätte månad. Alla fastighetsägare i Oceanhamnen bjuds in till dessa möten för att ta del av den senaste informationen och kunna ställa frågor.