Tre rör ut – det källsorterande avloppssystemet i Oceanhamnen

Tre rör ut är namnet på det världsunika källsorterande avloppssystem som byggts i stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg. Genom att källsortera avloppsvattnet kan vi öka produktionen av biogas, återvinna näringsämnen och rena läkemedelsrester på ett mer energieffektivt sätt. Vårt avloppssystem hanteras i RecoLabs utvecklingsanläggning.

Ny teknik med tre olika avloppsledningar

Då den nya stadsdelen Oceanhamnen ligger så nära reningsverket i Helsingborg har NSVA, NSR och Helsingborgs stad beslutat att testa ny modern teknik för att ta hand om spillvatten och matavfall i området. Istället för traditionella avlopps- och insamlingssystem byggs Oceanhamnen  med tre separata avloppsledningar; ett vakuumrör för toaletten, ett rör för bad-, disk- och tvättvatten (BDT) och ett rör för matavfall.

Avloppssystemet hanteras i RecoLabs utvecklingsanläggning.

Vem ansvarar för vad i systemet?

  • De som bor i Oceanhamnen och fastighetsägare ska se till att drift- och underhållsinstruktionerna från leverantören av matavfallskvarnen och vakuumtoaletten alltid följs.
  • Det är styrelsen eller den tekniska förvaltaren i bostadsrättsföreningen som ansvarar för att informera och utbilda de som bor i Oceanhamnen.
  • För vanlig service och underhåll kan VVS-firmor anlitas.
  • NSVA har inget ansvar för systemet innanför fastighetsgränsen, vårt ansvar börjar vid den kommunala marken.

Så funkar det


För boende i Oceanhamnen

Du som bor i Oceanhamnen kan ta del av instruktioner för hur din vakuumtoalett och matavfallskvarn fungerar, samt få svar på vanliga frågor.


Mer information om systemet

För byggherrar i Oceanhamnen

Du som är byggherre i Oceanhamnen kan ta del av tekniska beskrivningar för vakuumtoaletten och matavfallskvarnen.


Mer om tekniken bakom systemet

För fastighetsägare och fastighetsskötare i Oceanhamnen

Du som fastighetsägare eller fastighetsskötare i Oceanhamnen kan ta del av mer information om hur du sköter systemet, bland annat genom en checklista för felsökning.


Så sköter du systemet