Fel på LTA-enheten? Så gör du
Har du problem med din LTA-enhet? Här hittar du råd för felsökning, vad du själv kan göra vid larm eller driftstörningar – och när det är dags att kontakta NSVA. Du får också information om vem som ansvarar för kostnader vid fel på anläggningen.
Hur vet jag att något är fel på LTA-enheten?
Om det uppstår problem med din LTA-enhet larmar summern eller lampan. Då behöver du göra en felsökning. Om problemet kvarstår ska du kontakta oss och göra en felanmälan.
Så gör du en felsökning
- Minska mängden avloppsvatten: Begränsa dusch, bad, disk, tvätt och om möjligt även toalettspolningar.
- Om pumpen går utan att stanna: Stäng av pumpen eller dess säkring tills felet är identifierat.
- Om det är stopp i rören till LTA-stationen: Kontakta en spolbil för att åtgärda stoppet.
- Om pumpen inte fungerar: Kontrollera först elsäkringar och eventuell jordfelsbrytare samt kontrollera nivåvipporna i stationen för förekomst av fett. Om mycket fett sitter på vipporna försök spola av detta.
- Kvarstår problemet? Om du gjort en felsökning och problemet fortfarande är kvar, kontakta NSVA och gör en felanmälan så hjälper vi dig vidare.
Anmäl felet till NSVA
Gör din felanmälan genom att kontakta NSVA på telefon: 010-490 97 00.
Felanmälan mellan kl. 07:00-16:00
Om anmälan sker mellan kl. 07:00-16:00 tar vi emot din anmälan och kontaktar dig inom fyra timmar.
Felanmälan mellan kl. 16:00-07:00
Om anmälan sker mellan kl. 16:00-07:00 kontaktar vi dig senast 09:30 nästa dag.
Vem betalar om LTA-anläggningen går sönder?
Du som fastighetsägare ska använda och sköta LTA-anläggningen enligt NSVA:s och leverantörens anvisningar. NSVA byter eller servar pumpen kostnadsfritt vid slitage eller garantifel.
Om problemet beror på att du använt din LTA-enhet fel, misskötsel eller att något främmande föremål har fastnat, ska du som fastighetsägare betala för reparationen. Du har även möjlighet att själv anlita en professionell reparatör som kan åtgärda felet.