Anslutningskrav

Beroende på verksamhetstyp kan det finnas särskilda krav både från NSVA och olika myndigheter. NSVA ställer i vissa fall krav för att skydda ledningsnät och vattenkvalitet.

Här listas några saker som kan vara aktuella för din typ av verksamhet. Diskutera vad som gäller just dig och lämpliga lösningar med din handläggare på NSVA. Har du inte ännu fått någon handläggare kontakta oss på tel 010-490 97 00 så hjälper vi dig till rätt person.

Sprinkler

För många verksamheter ställs det krav på sprinkleranläggning, exempelvis butiker, kontor, hotell, restauranger, lager och sjukvårdsinrättningar. Om sprinkler ska installeras ska detta anges i VA-anmälan tillsammans med uppgifter om önskat vattenflöde.

Det här gäller för sprinkler

Fettavskiljare

Vid livsmedelsproduktion, restaurang, café samt kök och servering för kommersiellt ändamål behövs vanligen fettavskiljare.

Det här gäller för fettavskiljare

Slam- och oljeavskiljare

För att minska utsläppen av olja till avloppsnätet och efterföljande recipienter har NSVA i samråd med miljöförvaltningarna inom vårt verksamhetsområde, tagit fram riktlinjer för slam- och oljeavskiljare.

Det här gäller för slam- och oljeavskiljare

Återströmningsskydd

Samtliga kunder som är ansluta till dricksvattenledningsnätet ska ha återströmningsskydd i enlighet med dessa riktlinjer. Detta gäller både befintliga VA-installationer och vid nyinstallation. Återströmningsskyddet ska vara anpassat efter den kategori som din verksamhets farliga smittkällor är kopplat till.

Det här gäller för återströmningsskydd

Industrispillvatten

Kommunala reningsverk är byggda för att ta emot och rena spillvatten från hushåll. Om en verksamhet släpper ut vatten med ämnen som inte reningsverket kan behandla kan det påverka reningsprocessen. För att avledning av spillvatten från en verksamhet till det kommunala spillvattennätet ska godkännas måste vissa förutsättningar uppfyllas. Överhaltsavgifter kan vara aktuellt för verksamheter med avloppsvatten som överskrider tillåtna värden.

Det här gäller för industrispillvatten

Dagvatten – fördröjning och rening

För fastigheter med stora ytor, exempelvis logistik, lager och parkeringar, är det viktigt hur dagvattnet hanteras, exempelvis i form av fördröjning och rening. Krav på dagvattenfördröjning och i vissa fall rening ställs vanligen i detaljplanen och/eller bygglovet. Om dagvatten ska fördröjas på fastigheten ska detta anges särskilt i VA-anmälan. Krav på fördröjning kan också ställas av NSVA vid hanteringen av VA-anmälan. Mer information finns i dagvattenpolicyn. Där finns även många bildexempel på dagvattenlösningar.

Se dagvattenpolicyn i din kommun