Så gör du en VA-anmälan
Det är mycket att tänka på när du ska göra en VA-anmälan. Följ våra råd för att det ska gå så smidigt som möjligt.
Tänk på att göra din VA-anmälan innan du börjar bygga. Då kan vi kontrollera att allt ansluts på rätt sätt och du slipper kostsamma och besvärliga korrigeringar i efterhand. Gå igenom steg 1-5 nedan – det sparar tid i längden. Vi behöver din anmälan minst 12 veckor före byggstart.
Vänligen notera: Just nu är handläggningstiden något längre än normalt.
Du som ansöker behöver vara medveten om gällande lagar och regler. Lagen om allmänna vattentjänster och ABVA (allmänna bestämmelser för vatten och avlopp) gäller när du lämnat in din VA-anmälan.
Steg 1: Läs detta först
Goda råd och instruktioner. Det här behöver du ha koll på innan du skickar din anmälan.
Privatpersoner och verksamhet: gå igenom Råd och anvisningar – checklista
Verksamhet: läs också Särskilda krav för verksamheter
Steg 2: Ta fram VA-ritningar
Till VA-anmälan ska du bifoga skalenliga ritningar (helst i PDF-format) över invändig rörinstallation och utvändiga VA-ledningar på fastigheten. Ritningarna ska vara skalenliga och visa:
• Vatten- och spillvattenledningar inom byggnader
• Vatten-, spillvatten-, dagvatten- samt dräneringsledningar i mark
• Situationsplan (översiktsritning)
Om du redan är ansluten till VA-nätet kan du beställa befintliga VA-ritningar från vårt arkiv.
Vänligen notera: Det är först när vi fått in tillhörande VA-ritningar som vi kan kan börja handlägga ditt ärende.
Steg 3: Skicka in VA-anmälan
Din VA-anmälan gör du genom anslutningsguiderna i formulären nedan. I guiderna får du stöd och information kring hur du hanterar din VA-anslutning.
Vi tar endast emot VA-anmälan via dessa formulär. Kommer anmälan in på annat vis godkänner vi den inte.
Vänligen notera: Behöver tillfälligt dricksvatten (byggvatten) måste du skicka in en separat ansökan och glöm inte att bifoga tillhörande VA-ritningar.
- VA-anmälan bostad
- VA-anmälan verksamhet
- VA-anmälan landsbygd
- Ansök om tillfälligt vatten (om du behöver byggvatten)
Bekräftelse
När du skickat in din anmälan får du ett bekräftelsemejl till den mejladress du angett i anmälan. Bekräftelsemejlet innehåller ett ärendenummer och information hur din anmälan hanteras vidare. Vill du komplettera eller har frågor som gäller ditt ärende gör du det genom att besvara det mejlet.
Tänk på att mejlet bara är en bekräftelse på att ditt ärende har tagits emot. Bekräftelse att din VA-anmälan är godkänd kommer från den handläggare som kommer att granska ditt ärende.
Handläggningstid och inkoppling
Det tar vanligen 2-4 veckor för NSVA att handlägga ditt ärende. Därefter anläggs servisledningarna i de fall de saknas. Totalt tar det minst 6-8 veckor från det att en godkänd VA-anmälan kommit in till NSVA tills du har möjlighet att koppla in din fastighet till det kommunala ledningsnätet.
Observera att den angivna tidsramen är under förutsättning att omständigheterna är normala.
Tänk på att det är bara NSVA som får öppna eller stänga förbindelsepunkten (servisventilen) i gatan. En så kallad olovlig öppning eller stängning debiteras enligt gällande VA-taxa.
Steg 4: Faktura
NSVA skickar faktura
Efter att ditt ärende är klart faktureras du en anläggningsavgift. Anläggningsavgiftens storlek bestäms enligt gällande VA-taxa, som beslutats i kommunfullmäktige i din kommun. Här kan du beräkna din anläggningsavgift.
Debiteringen av de fasta grundavgifterna i brukningsavgiften påbörjas efter att anläggningsavgiften är fakturerad.
Steg 5: Börja gräva
När du som fastighetsägare kan påbörja grävning till förbindelsepunkt
Inkoppling till VA-nätet får endast ske efter att alla handlingar är insända och godkända av NSVA samt när anläggningsavgiften är betald.
Inkoppling av dricksvatten får endast göras av NSVA, medan fastighetsägaren själv får koppla in spillvatten och dagvatten.
Observera att du som fastighetsägare inte kan påbörja din grävning till förbindelsepunkt (servisventil) utan samråd med NSVA där du fått ett klartecken. Påbörjas arbetet trots detta tar inte NSVA på sig något ansvar för eventuella korrigeringar som kan behövas göras.