PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp industriellt framställda kemikalier. Eftersom PFAS inte bryts ner i naturen sprids de till grundvatten och vattendrag, det vatten vi gör dricksvatten av.

PFAS förekommer dels i mat som fisk, frukt och ägg, dels i en lång rad vanliga konsumentprodukter som kläder, kosmetika, spolglans, livsmedelsförpackningar och impregneringssprayer. Naturskyddsföreningen i Sverige uppger att vi får i oss den mesta mängden PFAS genom inandning och från mat. Ungefär 20 procent av den totala mängden PFAS vi får i oss uppskattas komma från vatten.

NSVA har regelbundet analyserat PFAS sedan år 2014 när Livsmedelverket införde en frivillig åtgärdsgräns. I stort sett har endast låga värden under åtgärdsgräns eller inga halter alls påvisats i ägarkommunerna. I enstaka fall har halter över åtgärdsgräns upptäckts, dessa brunnar har då tagits ur bruk. NSVA fortsätter att analysera PFAS i samtliga ägarkommuner för att säkerställa att det levererade vattnet håller sig inom gränsvärdena. Så här ser det ut med PFAS i dricksvattnet i januari 2024:

  • Några brunnar i Förslöv i Båstads kommun visade år 2014 förhöjda halter av PFAS. En brunn med höga halter togs ur drift omedelbart och NSVA minskade användningen av ytterligare en brunn där halterna var förhöjda, men under åtgärdsgränsen. PFAS-förekomsten var en del av beslutsunderlaget för att ansluta sydsidan av kommunen till Sydvatten.
  • I de norra delarna av Båstad som försörjs av lokala vattenverk och i Örkelljunga kommun har PFAS-halter registrerats under det kommande gränsvärdet. I Åstorps kommun visar provtagningar ingen förekomst av PFAS.
  • De senaste analyserna visar att några brunnar anslutna till Perstorps och Toarps vattenverk i Perstorps kommun har halter av PFAS runt det nya gränsvärdet som införs år 2026. När vattnet behandlats i vattenverken bedöms halterna i dricksvattnet ligga under det kommande gränsvärdet.
  • I Helsingborg har PFAS registrerats som ligger under det kommande gränsvärdet. Kommunerna Båstad, Bjuv, Landskrona och delar av Svalöv, har Sydvatten, som producerar dricksvattnet, en bevakning av PFAS-halterna som även de ligger under det kommande gränsvärdet.

NSVA genomför löpande provtagningar i alla kommuner för att säkerställa att det levererade dricksvattnet håller sig inom gränsvärdena. I Perstorps kommun arbetar vi vidare med att förbättra dricksvattenkvaliteten och en långsiktig lösning med ny vattenförsörjning.

Tabellen visar svaren på provtagning av PFAS21 och PFAS4 genomförd i februari 2024.
ND betyder att halten är under detektionsgränsen.