Så fungerar VA-kollektivet
Kommunalt vatten och avlopp finansieras av avgifter, inte via kommunalskatt. Svensk lag kräver att varje kommun bildar ett VA-kollektiv som täcker sina egna kostnader. Vår verksamhet får inte vara vinstdrivande, och vi får inte föra över pengar mellan de kommuner som äger oss.
Alla fastighetsägare som är anslutna till det kommunala vatten- och avloppssystemet betalar en avgift som beslutas av kommunfullmäktige i den egna kommunen. Avgiften sätts med hänsyn till behovet av investeringar och en nivå som är rimlig för kunden.
Vi behöver investera i vatten och avlopp för framtiden
För att skapa ett hållbart VA-system behöver vi höja avgifterna. Detta är en utmaning som hela Sverige står inför, vilket gör att VA-avgifterna troligen kommer att stiga under de kommande åren. Några av de viktigaste orsakerna är:
- Stort investeringsbehov – Vi behöver förnya och bygga ut ledningsnätet, vattenverk och reningsverk.
- Högre driftkostnader – Kostnaderna för energi, räntor, material och råvaror har ökat.
- Klimatanpassning och miljökrav – Vi måste anpassa verksamheten för att möta nya miljökrav och klimatutmaningar som längre torrperioder och intensiva regn.
Så beslutas VA-taxorna
NSVA tar fram underlag och förslag på kostnader, investeringar och taxa i respektive ägarkommun. Därefter är det politikerna i varje ägarkommun som tar beslut om förslagen.