Så produceras dricksvatten
I Sverige har vi två sorters råvatten som renas till dricksvatten; ytvatten från till exempel en sötvattensjö och från grundvatten där vattnet pumpas upp från berggrund. Reningen ser olika ut för de två vattenslagen. Inom NSVA har vi båda reningsprocesserna.
Ytvattenrening
Ytvatten renas på olika sätt beroende på vattnets kvalitet. Ett förorenat vatten kan kräva en avancerad reningsprocess som intag, silning, kemisk fällning, snabbfiltrering, långsamfiltrering, desinfektion och slamhantering.
Konstgjord infiltration innebär att ytvatten infiltreras, till exempel genom en grusås, och därigenom bildar grundvatten. Produktion av dricksvatten från konstgjort grundvatten kan innefatta både för- och efterbehandling. Den sortens rening finns i Helsingborg. Bjuv, Båstad, Helsingborg, Landskrona samt delar av Svalövs kommun har dricksvatten från ytvatten i sina ledningar.
Grundvattenrening
Grundvatten är ofta av högre kvalitet än ytvatten. Men i vissa områden har grundvattnet förorenats av exempelvis bekämpningsmedel eller vägsalt. För många grundvattenverk kan det räcka med pumpning från brunnen, luftning/oxidation, snabbfiltrering, justering av pH och/eller desinfektion. Vid små grundvattenverk behövs ibland ingen behandling alls; vattnet kan i stort sett direkt pumpas ut till dig som konsument. Dock måste det alltid finnas möjlighet till desinfektion som UV-behandling.
Inom NSVA har kommunerna Båstad, Perstorp, delar av Svalöv (Kågeröd och Röstånga) samt Åstorp och Örkelljunga dricksvatten från grundvatten.
UV-ljus
UV-ljus är ett effektivt desinfektionsmedel mot till exempel parasiter och bildar inga kända biprodukter. Till nackdelen räknas ökad förbrukning av energi och lampor.