Dricksvattenläget sommaren 2024

Dricksvattenläget sommaren 2024

I samma ögonblick som värmen slår till ökar du och jag vår vattenförbrukning. Vi duschar mer, spolar vatten i kranen tills det är kallt nog för att dricka, eller börjar vattna gräsmattan och växter i trädgården. De flesta av oss använder dricksvatten till detta.

Duscha gärna, men kan du korta ner din duschtid? Drick gärna gott svalkande vatten, men kan du ställa en bringare i kylen i stället för att låta kranen rinna? Vattna gärna, men kan du använda annat vatten än dricksvatten till detta? Detta är tre enkla insatser av dig som gör att du sparar på dricksvatten när det behövs som mest under sommaren. Vad kan du mer göra?

Uppdatering 2024-05-21

VATTNAR DU MITT PÅ DAGEN?
Det har varit varmt en längre period, mycket dricksvatten förbrukas, nu börjar det bli krisläge. Vattenverken i Båstad, Perstorp, Åstorp och Örkelljunga jobbar för fullt med att producera dricksvatten och din insats behövs för att lätta på trycket. Vattnar du mitt på dagen? Då dunstar vattnet bort utan att göra nytta för dina växter. Vattna tidig morgon eller sen kväll i stället.
Bor du i Bjuv, Helsingborg, Landskrona eller Svalöv så behöver du också agera vattensmart, för varje droppe räknas.

Uppdatering 2024-05-17

Åstorpsbo! Nu är det varmt och inget regn i sikte. Vattenverken producerar dricksvatten på maxkapacitet och vi är bara i mitten av maj. För att undvika bevattningsförbud behöver vi hjälpas åt att klara sommaren, för varje droppe räknas.
  • Till exempel kan en vattenslang förbruka upp till 1000 liter per timme. Använd vattenkanna i stället och låt gräsmattan vara, den återhämtar sig vid nästa regn.
  • Undvik att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna i stället på morgonen eller på kvällen.
  • Minska på avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö där du vattnar.

———————————————-

Arkiv 2023

Uppdatering 2023-06-30

Överlag förbrukas mycket kommunalt dricksvatten vatten i alla NSVA-kommuner trots att vädret slagit om från soligt och varmt till mulet och tidvis regn. Fortsätt att se över hur du använder dricksvattnet och gör små förändringar i vardagen för en hållbar vattenanvändning. När många gör det spelar det stor roll.

Uppdatering 2023-06-16

Just nu används mycket dricksvatten i Åstorps kommun. Vattenverken producerar så mycket vatten de kan men uttaget är större än vad som hinner tillverkas. Använd vattnet klokt så vi undviker kritiskt läge. Varje droppe räknas.

Det förbrukas stora mängder kommunalt dricksvatten i småorterna på Hallandsåsen med omnejd i Båstads kommun. Det berör Hålevägen, Himmelstorpsvägen, Önnarpsvägen, Bösktorpsvägen, Lyavägen med flera. NSVA letar efter läckor. Ser du något som liknar en läcka vänligen kontakta NSVA dygnet runt på 010-490 97 00. Använd dricksvattnet sparsamt.

Uppdatering 2023-05-31

Förbrukningen av dricksvatten i Torekov i Båstads kommun under maj har varit lika hög som under högsommarmånaderna 2022 och är dubbelt så hög jämfört med april månad. Det ska vara fortsatt varmt kommande långhelg. Tänk på hur du använder vårt viktigaste livsmedel, dricksvatten. Växter och grödor nöjer sig med regnvatten. Samla regnvatten och använd i trädgården så sparar du på dricksvattnet.

Uppdatering 2023-05-29

Det förbrukas stora mängder kommunalt dricksvatten i Grevie med omnejd i Båstads kommun. Helgen 20-21 maj ökade uttaget av vatten motsvarande en större vattenläcka. NSVA letade efter läckor men hittade inga. På tisdagen den 23 maj var vattenförbrukningen åter på normal nivå. I lördags den 27 maj ökade vattenförbrukningen igen på ett oroväckande sätt och detta tyder på att det inte rör sig om en läcka utan att någon eller några kunder tar ut betydligt mer dricksvatten än normalt. Var sparsam, använd dricksvattnet endast till mat, dryck och hygien.

———–

Vattna vettigt

Ett av många hållbara sätt är att vattna gräsmattan med annat vatten än dricksvatten. En vattenspridare gör av med nästan åtta liter vatten per minut. Det blir mer än 150 liter vatten på bara 20 minuter. Det är vatten som behövs till mat, dryck och hygien. Det samma gäller växter. Vattna dem med kanna i stället, gärna med regnvatten.

Men gör mer dricksvatten då!

Om det vore så enkelt. Bor du i någon av kommunerna Båstad, Perstorp, Åstorp, Örkelljunga och delar av Svalöv produceras dricksvattnet i lokala vattenverk. De är gamla och dimensionerade utifrån hur många fastigheter som bedömdes kopplas på vattenledningen för årtionden sedan. På lång sikt behövs nya vattenverk för att klara behovet men det är en lång process, från beslut till ett vattenverk som producerar dricksvatten tar det cirka 5-7 år. Det är politikerna i varje kommun som beslutar när ett nytt vattenverk ska byggas.

Kommunerna Helsingborg, Landskrona, Bjuv samt delar av Svalöv försörjs med vatten från dricksvattenproducenten Sydvatten. Även de kan få problem med att tillverka tillräckligt med dricksvatten vid värmebölja i den hastighet som det förbrukas av nästan en miljon användare.

Spara vatten och sänk dina kostnader

Precis som med elen kan du styra hur hög din vattenförbrukning blir. Speciellt under sommaren när det går åt mer vatten än vanligt är det bra att se över hur du använder det kommunala dricksvattnet. Läs av vattenmätaren med jämna mellanrum så betalar du vad du faktiskt har gjort av med i stället för en uppskattad förbrukning, för varje droppe räknas.

Läget i din kommun juni 2023

Bjuv, delar av Båstad (sydsidan), Helsingborg, Landskrona, delar av Svalöv: Vatten från Sydvatten. Vattenverken går för högtryck. Hjälp till med att spara på vattnet och bara använda så mycket som verkligen behövs. Låt gräsmattan vara eller vattna med annat vatten än dricksvatten. Prioritera att vattna de växter och träd som du värdesätter tidig morgon före klockan 06:00, eller sent på kvällen efter klockan 00:00.

Båstad: Lokalt producerat vatten i norra delarna av kommunen. Hög vattenförbrukning i hela kommunen. Spara på vattnet.

Perstorp: Lokalt producerat vatten. Hög förbrukning i hela kommunen. Spara på vattnet.

Svalöv: Lokalt producerat vatten i delar av kommunen. Hög förbrukning. Spara på vattnet.

Åstorp: Lokalt producerat vatten. Hög förbrukning i hela kommunen. Spara på vattnet.

Örkelljunga: Lokalt producerat vatten. Hög förbrukning. Spara på vattnet.